Overbeharing

Bij Huidtherapie Oostveen bent u aan het juiste adres voor behandeling van verschillende huidproblemen.
De praktijk is gevestigd aan de Mereveldlaan, in het hart van De Meern.

Afspraak maken

Overbeharing

In de praktijk komen twee vormen van overbeharing voor, hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose
Hypertrichose is een overmatige haargroei op plaatsen waar zich normaal al haargroei bevindt. Dit zijn bijvoorbeeld de fijne haartjes in het gezicht, bij de slapen, wenkbrauwen, op de armen, romp en/of onderbenen. Hypertrichose komt zowel bij mannen als vrouwen voor en ontstaat vaak in de puberteit.
Hirsutisme
Hirsutisme is de naam voor een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen. Op plekken waar vrouwen normaal gesproken alleen donshaar hebben, verschijnen nu donkere en dikkere haren. Vaak wordt hirsutisme op de bovenlip, wangen, kin, hals, rond de tepels, op de borst, rug, buik in in de liesstreek gezien. Ook op de armen en op de benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.
Behandelingen
Bij een overbeharingspatroon is het verstandig om eerst uw huisarts om advies te vragen. Deze beoordeelt of verdere onderzoeken en maatregelingen (bij vb. hirsutisme) nodig zijn voordat u zich laat behandelen door een huidtherapeut.
Een huidtherapeut zal vervolgens de ongewenste haren verwijderen. Doordat elke haar een eigen groeicyclus heeft, zal het lange tijd duren voordat elke haar definitief is verwijderd. Er zijn meerder behandelingen noodzakelijk bij overbeharing.
In de praktijk worden verschillende methoden gebruikt:
  • Elektrische epilatie: hierbij wordt gebruik gemaakt van een klein naaldje en stroom welke in het haarzakje worden gebracht. De huidtherapeut zal de haren één voor één langs gaan. Tijdens het elektrisch epileren zorgt het stroom in het haarzakje ervoor dat de eiwitten in het haarzakje kapot gaan stollen en zo de haarwortel kapot maken. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner. Doordat de haren één voor één worden behandeld, is de behandeling erg tijdrovend.
  • Lasertherapie: bij lasertherapie gebruikt de huidtherapeut een laserapparaat. Het donkere pigment in de haren nemen de warmte van de laser op en brengen het naar de haarwortel. Hierdoor wordt de haarwortel oververhit en gaan deze kapot. Tijdens en na de behandeling wordt de huid direct gekoeld. Het aantal behandelingen variëert per patiënt, maar meerdere behandelingen zijn noodzakelijk. Lasertherapie is het meest effectief bij donkere haren op een lichte huid. Blonde en rode haren kunnen helaas niet behandeld worden door de laser.