Overbeharing (aandoening)

Bij Huidtherapie Oostveen bent u aan het juiste adres voor behandeling van verschillende huidproblemen.
De praktijk is gevestigd aan de Mereveldlaan, in het hart van De Meern.

Afspraak maken

Overbeharing

Lichaamsbeharing is een normaal verschijnsel. Toch kunnen zowel mannen als vrouwen last krijgen van overbeharing. Hoewel overbeharing vaak slechts als een cosmetisch probleem wordt gezien, kan dit een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. In de praktijk komen twee vormen van overbeharing voor: hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose

Hypertrichose is een overmatige haargroei op plaatsen waar zich normaliter al haargroei bevindt. Voorbeelden hiervan zijn de fijne haartjes in het gezicht, op de armen, de romp en/of de onderbenen. Hypertrichose kan bij mannen en vrouwen voorkomen en is vaak erfelijk bepaald. Het komt daarnaast ook vaker voor bij mensen uit het Middellandse Zeegebied. Hypertrichose kan ook ontstaan als bijwerking van medicatie of door onderliggende ziektes.

Hirsutisme

Hirsutisme is de naam voor een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen. Op plekken waar vrouwen normaal gesproken alleen donshaar hebben, verschijnen nu donkere en dikkere haren. Vaak wordt hirsutisme op de bovenlip, wangen, kin, hals, rond de tepels, op de borst, rug, buik en in de liesstreek gezien. Ook op de armen en op de benen is de haargroei vaak meer dan ‘normaal’. Hirsutisme ontstaat veelal in de puberteit onder invloed van hormonen en is het gevolg van een overproductie van androgenen. Een veelvoorkomend onderliggend ziektebeeld bij hirsutisme is het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Echter, ook andere ziektes, de overgang of medicijnen kunnen hirsutisme tot gevolg hebben.

Bij een overbeharingspatroon is het verstandig om eerst uw huisarts om advies te vragen. Deze beoordeelt of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn voordat u zich laat behandelen door de huidtherapeut.

Behandelmogelijkheden

  • Laserontharing
  • Elektrische epilatie