Oedeemtherapie

Bij Huidtherapie Oostveen bent u aan het juiste adres voor behandeling van verschillende huidproblemen.
De praktijk is gevestigd aan de Mereveldlaan, in het hart van De Meern.

Afspraak maken

Oedeemtherapie

Hoewel iedere vorm van oedeem een andere aanpak behoeft, bestaat oedeemtherapie over het algemeen uit een combinatie van manuele lymfedrainage, compressietherapie, therapeutisch elastische kousen, bewegingsoefeningen en het aanleren van zelfmanagement. Hieronder wordt elk element van oedeemtherapie toegelicht.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een behandeling in de vorm van massage. De huidtherapeut stimuleert met een zacht pompende beweging het fijne netwerk van de lymfevaten in de huid. Hierdoor wordt de vochtopname door de lymfevaten gestimuleerd, waardoor vochtophopingen afnemen. Door middel van oedeem- en fibrosegrepen kan de huidtherapeut heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelen. Hierdoor wordt het vocht naar een plaats geleid waar het makkelijk kan worden opgenomen en waardoor verhard weefsel soepeler kan worden gemaakt.

Ambulante compressietherapie

Met ambulante compressietherapie wordt zwachtelen bedoeld. Met behulp van een zwachtel wordt door een constante gelijke druk vochtuittreding tegengegaan, wat de afvoer van lymfe stimuleert.  Kortom, de zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit. Dit werkt vooral goed in combinatie met voldoende beweging, zoals iedere dag een half uur wandelen of fietsen. Vaak wordt zwachtelen toegepast om binnen een bepaalde tijd een zodanige vochtafname teweeg te brengen, zodat daarna een therapeutisch elastische kous aangemeten kan worden om het behaalde resultaat te behouden.

Therapeutisch elastische kous (TEK)

Een therapeutisch elastische kous, in de volksmond ook wel steunkous genoemd, geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor het behoud van de verkregen vochtafname tijdens de behandelingen. De huidtherapeut meet de kous aan, bestelt deze en geeft instructies voor aan- en uittrekken. Ook als u aan een nieuwe kous toe bent kunnen wij deze voor u opmeten en bestellen. Steunkousen kunnen in vrijwel alle kleuren en mogelijkheden besteld worden!

Ademhalings- en bewegingsoefeningen en zelfmanagement

Bepaalde ademhalings- en bewegingsoefeningen stimuleren de afvoer van lymfe. De huidtherapeut voorziet u van voorlichting over deze oefeningen en leert deze aan. Het voorzien van informatie en het geven van instructies doen wij zodat u tijdens en na onze behandeling zelf het oedeem onder controle kunt houden.

Lymfetaping

Lymfetaping is een aanvulling op bovengenoemde behandelmogelijkheden. De tape wordt op een bepaalde manier aangebracht op de huid. Doel hiervan is dat de tape de huidlagen als het ware lift, waardoor de lymfevaten meer ruimte krijgen om vocht af te voeren. De tape moet een aantal dagen blijven zitten en u kunt er gerust mee douchen en sporten.