Bij Huidtherapie Oostveen bent u aan het juiste adres voor behandeling van verschillende huidproblemen.
De praktijk is gevestigd aan de Mereveldlaan, in het hart van De Meern.
Afspraak maken
Oedeem
Bij lymfoedeem is sprake van een vochtophoping ten gevolge van een niet goed functionerend lymfestelsel. Vanwege defecte lymfevaten treedt lymfevocht naar buiten, waardoor lokale vochtophopingen ontstaan. Lymfoedeem komt het meest voor, maar ook veneus oedeem en lipoedeem zien we regelmatig in de praktijk.
Lymfoedeem
Bij lymfoedeem ontstaat, door een storing in het lymfestelsel, een vochtophoping in de huid en in de onderliggende weefsels. Deze storing kan verschillende oorzaken hebben die onder te verdelen zijn in primair lymfoedeem of secundair lymfoedeem. Van primair lymfoedeem is sprake wanneer iemand is geboren met een disfunctionerend lymfestelsel. Er wordt van secundair lymfoedeem gesproken wanneer lymfoedeem is ontstaan door een externe oorzaak. Een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren kan een gevolg zijn van een operatie, bestralingen, chemotherapie, een ongeluk, botbreuk of een infectie.
Bij lymfoedeem is er sprake van een zwelling in de huid. Deze zwelling, ook wel oedeem genoemd, kan een zwaar en vermoeid gevoel in de armen of benen geven en omvangtoename, pijnklachten, en bewegingsbeperkingen tot gevolg hebben. Soms leidt lymfoedeem zelfs tot een ontsteking (erysipelas/wondroos). Vanwege het progressieve beloop van lymfoedeem is het zaak dat deze aandoening tijdig behandeld wordt, om verergering te voorkomen.
Veneus oedeem
Veneus oedeem ontstaat door een afwijking in het aderlijke stelsel en is een afvoerstoornis. Hierbij wordt het bloed onvoldoende afgevoerd, wat leidt tot een ophoping van vocht. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in een staande houding de terugstroom van bloed richting de voeten tegenhouden. Wanneer deze kleppen niet meer goed functioneren stroomt het bloed gemakkelijk terug. Hierbij neemt de druk in de aderen en haarvaten toe en worden de aderen wijder. Vaak worden hierbij spataderen gezien, maar ook zwelling (oedeemvorming) en verkleuringen van de huid.
Lipoedeem
Bij lipoedeem is niet zozeer sprake van vochtuittreding, maar van het vergroten van vetcellen. Hierbij is sprake van grote hoeveelheden onregelmatig verdeeld vet. Dit wordt meestal na de puberteit zichtbaar. De vetophopingen kunnen pijnklachten of een vermoeid gevoel geven. Deze aandoening treft vooral vrouwen en komt voornamelijk voor aan de benen, maar lipoedeem kan zich ook in de armen voordoen. Kenmerkend voor lipoedeem is dat het zich altijd symmetrisch manifesteert, dat wil zeggen aan beide armen of beide benen. Ook kan lipoedeem voorkomen in combinatie met lymfoedeem. Deze combinatie wordt lipolymfoedeem genoemd.
Behandelmogelijkheden
-
- Oedeemtherapie
- Manuele lymfedrainage
- Ambulante compressietherapie
- Therapeutisch elastische kous
- Wondzorg
- Endermologie